
Kenko Kempo Karate is een methode die iedere (Oosterse) krijgskunst geschikt maakt voor levenslang beoefenen, ongeacht eventuele fysieke beperkingen van de beoefenaar. De naam staat voor Gezondheid (Kenko), Vuist (Kempo) en Open Hand (Karate).
Erich B. Ries ontwikkelde de methode die nu valt onder de Kenko Kempo Karate Organisation e.V. (KKKO), anno 2015, gevestigd te Blankenhain, Duitsland (Amtsgericht Weimar registratie VR 131348).
De Nederlandse sectie van de KKKO functioneert onder de VITOK-Stichting (VITale Ontspannende Krijgskunst), anno 2023 is gevestigd te Buren (KvK-nummer: 90715799, RSIN: 865426454).
De Kenko Kempo Karate methode heeft een zevental kenmerken:
1. Plezier, vitaliteit en zelfbescherming vormen het doel van de beoefening.
2. Het individuele trainingsplan is aangepast aan de fysieke, mentale en sociale sterke kanten van de krijgskunstbeoefenaar.
3. Iedere les bevat oefeningen uit zowel interne krijgskunsten (QiGong en TaiChi) als externe kunsten, zoals Japans karate, Nunchaku, Pencak Silat, Taekwondo, etc.
4. Docenten bepalen verder hun eigen curriculum en werkwijze, maar er worden geen algemene technische eisen gesteld aan de vooruitgang van de leerlingen. Iedere leerling volgt zijn of haar eigen programma (differentiatie). De leraar(es) kan zelfstandig bevorderen tot en met 3e dan KKKO. Het is een goede gewoonte om zijn/haar naam met jaartal van bevordering achter je dangraad te zetten. Het inschalen van zij-instromers is voorbehouden aan de Shihan van de KKKO.
5. Graduatie tot en met 3e dan is gebaseerd op persoonlijke fysieke of/en mentale of/en sociale groei van de beoefenaar. Hij/zij maakt daarbij ook kennis met de historie, de gewoonten en het taalgebruik in de klassieke krijgskunst van de docent.
6. Dangraadhouders KKKO met voldoende ervaring in krijgskunst, didaktiek en pedagogiek voor een oudere doelgroep kunnen een zogenaamde “Prüferlizenz” (=graduatielicentie) behalen bij de KKKO: het recht om de eigen leerlingen te gradueren tot één stap lager dan de eigen graad. Dit graduatierecht blijft bestaan zo lang de dangraadhouder lid is van de Kenko Kempo Karate Organisation e.V.. Een diploma is slechts geldig wanneer het Prüfernummer van de beoordelaar staat vermeld: NL<jaar behalen 1e dan KKKO>-<volgnummer>.
7. De KKKO registreert en publiceert het houderschap van een dangraad KKKO en van een actuele “Prüferlizenz”.