Noordamerikaanse wandelstok

De Noord-Amerikaan Dave McNeil, vanaf 1971 een beoefenaar (en nu Soke) van het Goju-Shorei wapensysteem, startte in de tachtiger jaren van de vorige eeuw een zoektocht naar legale en handige (gelegenheids)wapens die in een krijgskunstsysteem konden worden opgenomen. De keuze viel op het volgende drietal: wandelstok, een bepaald type inklapmes en de waaier, met nadruk op de wandelstok. In 1994 was het nieuwe Goju-Shorei wapenssysteem compleet met een uitgewerkt curriculum, wedstrijdreglement en graduatiesysteem.

Martial Arts Wandelstok
Mark Shuey, vanaf 1970 een beoefenaar van Tang Soo Do en Hapkido, kreeg ook een voorliefde voor de wandelstok. Vanaf 1995 ontwikkelde hij een systeem van verdediging en tegenaanval. Al vier jaar later produceerde hij zijn eerste video.  Vervolgens richtte hij begin 2000 de Cane Masters International Association (CMIA) op voor beoefenaren van het door hem ontwikkelde American Cane systeem en de certificering van zijn instructeurs. Hij benoemde in 2016 Eric Stalloch tot zijn opvolger.

McNeill richtte het bedrijf Cane Masters LLC op samen met zijn student Mark Shuey (1947), nu Grootmeester, maar verliet het bedrijf als eerste president twee jaar later, toen Shuey het overnam. Cane Masters LLC richtte en richt zich op de productie van wandelstok en staf voor zelfverdediging en vroeger ook op studiepakketten voor beoefenaren.

Wandelstok wandelaars
Was de wandelstok binnen het Gojo-Shorei wapenssysteem een onderdeel voor vechttechnieken en bleef het dat ook bij America Cane System, het was in afgeslankte versie eveneens geschikt voor de praktische zelfverdediging van mensen die met een stok liepen en zich onverwacht moesten verdedigen tegen mens of dier. De journalist Jenifer Levitz noemde het Cane-Fu, met een knipoog naar Kung-Fu en wijdde er in 2008 een artikel aan in de Wall Street Journal. Cane Masters LLC nam de term over en publiceerde een handleiding voor de met een stok lopende doelgroep evenals een studiepakket voor wie de wandelstok-wandelaars zou willen onderwijzen.

In de jaren nul, verloor Michael (Mike) Patterson, nu een meester in Cane-Fu, veel van zijn met een stoklopende leerlingen in zijn club omdat ze geen perspectief zagen in Cane-Fu. Er zat geen zichtbare groei in. De krijgskunst was niet volledig. Mike bedacht voor het nieuwe volledige krijgskunstsysteem de naam ‘Silver Dragons’ waar Grootmeester Mark Shuey inhoud aan gaf als het Silver Dragons Martial Arts Programma. Het is een uitbreiding van het Cane-Fu facilitator studiepakket.

Europa zag haar eigen ontwikkeling van de wandelstok als gelegenheidswapen voor zelfverdediging.

Terug naar Sutekki-Jutsu

*+*+*