Voor de Docent

Train je al tientallen jaren een krijgskunst, zoals hapkido, karate, taekwondo, judo, jiu jitsu, kungfu, wing-chung of vergelijkbaar? En geef je al les in een krijgskunst? Dan hoef je vermoedelijk niet alles over te doen en kun je een VITOK-certificaat voor het lesgeven in Ouderenkrijgskunst verwerven door mideel van Applicatiecursussen.
Om te beginnen haal je dan een 1e dan KKKO van de NFK of Duitse ‘Prüfungslehrgang‘.

In principe dien je de leetijd van 40 jaar te hebben bereikt en je jarenlange training moet je minstens het niveau van een bruine band hebben opgeleverd. Een dangraad is nog beter. Stel dan je sport-CV samen (in de Engelse of Duitse taal), voeg er de kopieën aan toe van je relevante krijgskunstdiploma’s en docent- of trainercertificaten en mail het geheel naar een van de hiervoor gekwalificeerde docenten (Shihan in de docentenlijst) met het verzoek een Applicatiecursus c.q. Prüfungslehrgang te mogen volgen.

Eenmaal per jaar organiseert de Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten (NFK) Nederlandse Applicatiecursussen. Die van 2024 is gepland voor mei. Je doet dan examen voor 1e (zaterdag 25 mei 2024), 2e of 3e dan KKKO (zondag 26 mei 2024) en je verwerft een Nederlands onderwijscertificaat, VITOK genaamd, van de NFK.

Voor het volgen van de applicatiecursus is het lidmaatschap van de Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten niet vereist. Leden van de NFK betalen een gereduceerd deelnamegeld.

De cursusdagen bestaan voornamelijk uit praktische oefeningen. De noodzakelijke theoretische kennis is gebaseerd op zelfstudie. Twee geschikte bronnen daarvoor zijn:
Debra J. Rose, redactie. Physical Activity Instruction of Older Adults. Second edition. Champaign: Human Kinetics; 2019; ISBN 20978-1-4504-3106-4
E.B. Ries, S. Wogawa. KENKO KEMPO KARATE®. Stiloffene Kampfkunst für Senioren und Menschen mit Handicap. Das Beste aus QiGong, Tai-Chi-Chuan, Karate und Gesundheitsgymnastik. Das vollständige Programm bis zum 3. Dan. Für Einsteiger, Quereinsteiger und Wiedereinsteiger in die Kampfkünste. Open Style Martial Arts for Seniors and People with Disabilities. The best of QiGong, Tai-Chi-Chuan, Karate and health gymnastics. The full program up to 3rd dan. For the new-comer, career changer and those returning to martial arts. Norderstedt: BoD 2022; ISBN 9783743198982
Ook op Internet zijn diverse sites te vinden met info over ouderenkrijgskunst als Kenko Kempo Karate.
Deelnemers aan een applicatiecursus ontvangen een Nederlandstalige handleiding met meer specifieke info.
Contact: OK@federatiekrijgskunsten.nl

VITOK-licenties
De VITOK-licentie kent drie niveaus:
(i) VITOK-assistent: assisteert een (iii);
(ii) VITOK-instructeur: geeft les of coachd onder de verantwoordelijkheid van (iii);
(iii) Volledig bevoegd VITOK-leraar/coach.

Het niveau van de VITOK-licentie hangt af van het krijgskunst-niveau van de kandidaat. Beoefenaren met een niveau vergelijkbaar met een bruine band in karate komen in aanmerking voor een licentie ‘VITOK-assistent’.
Een niveau vergelijkbaar met een 1e of 2e dan geeft recht op een licentie voor ‘VITOK-instructeur’. Voor de volledig bevoegde VITOK-leraar/coach is een niveau vergelijkbaar met minimaal een 3e dan in karate vereist.

VITOK-licenties moeten om de twee jaar worden verlengd, waarvoor bewijs wordt gevraagd van het volgen van minimaal één relevante bijscholingsstage of -cursus en rapportage over de ervaringen met en verdere plannen voor het onderricht in ouderenkrijgskunst.

Om je dangraden en internationale docentlicentie te registreren, dien je lid te worden van de Kenko Kempo Karate Organisatie (KKKO) tegen €12,– per jaar. Alleen leden mogen de naam Kenko Kempo(R) of Kenko Kempo Karate(R) gebruiken in hun onderwijs en training.

Als Aangeslotene ontvang je nog meer bij- en nascholing!