Docent worden?

Train je al tientallen jaren een krijgskunst anders dan Kenko Kempo Karate, zoals hapkido, karate, taekwondo, judo, jiu jitsu, kungfu, wing-chung of vergelijkbaar? Dan hoef je vermoedelijk niet alles over te doen en kun je een n1e dan verkrijgen in een Nederlandse Master Class of Duitse ‘Prüfungslehrgang’.

In je jarenlange training moet je minstens het niveau van een blauwe band behaald hebben. Een dangraad is nog beter. Stel dan je sport-CV samen (in de Engelse of Duitse taal), voeg er de kopieën aan toe van je relevante krijgskunstdiploma’s en docent- of trainercertificaten en mail het geheel naar een van de hiervoor gekwalificeerde docenten (5e dan of hoger) met het verzoek een Master Class c.q. Prüfungslehrgang te mogen volgen.
Gekwalificeerte docenten vind je op: http://kenkokempokarate.de/mitglieder/.
Eenmaal per jaar organiseert de Sectie Nederland van de KKKO een Nederlandse Master Class onder auspiciën van de NFK. De eerste is voorzien voor begin 2021.

Ondertussen zorg je dat je de kennis beheerst in het boek ‘Kenko Kempo Karate – Weerbaarheid voor ouderen. Een oefensysteem als welzijnssport, krijgskunst en zelfverdediging’ van Erich B. Ries en Stefan Wogawa. Deze kennis komt van pas zowel bij het schriftelijke als mondelinge deel van de toetsing. Het praktische deel van de beoordeling legt de nadruk op zelfverdediging en veilig en gezond lesgeven, alles op basis van de krijgskunststijl(en) die je hebt getraind.

Als dat allemaal in orde is, volg je de Master Class c.q. Prüfungslehrgang gedurende een volledige dag. Je leert er de specifieke oefeningen van Kenko Kempo Karate (Chi-Gong, Tai-Chi en kata). De Chi-Gong-oefeningen ken je eigenlijk al uit het bovengenoemde boek. Tegen het einde van de dag is een beoordeling voorzien van je krijgskunstniveau en geschiktheid voor 1e dan Kenko Kempo Karate, trainerschap en examinatorlicentie voor de kyu-graden.

Doe je de toets in Duitsland dan kost het €150,–, inclusief certificaten, registratie en opname in de docentenlijst, maar exclusief je reis- en verblijfkosten. Volg je de Nederlandse Master Class dan varieert de hoogte van de deelnemersbijdrage, afhankelijk van de te maken kosten.
Om je 1e dan en docentlicentie te registreren, dien je lid te worden van de Kenko Kempo Karate Organisatie (KKKO) tegen €12,– per jaar. Alleen leden mogen de naam Kenko Kempo of Kenko Kempo Karate gebruiken in hun onderwijs.

Meer informatie over de toets: https://www.tao-torrevieja-wilhelmshaven.eu/einstufungslehrg%C3%A4nge-mit-danpr%C3%BCfung-g%C3%BCrtelpr%C3%BCfung-in-seniorenkarate-gesundheitskarate-kenko-kempo/  (naar beneden scrollen).

Docentschap

De weg naar 2e dan ligt voor je open als je ongeveer een jaar lang stevig verder traint in je moederstijl en de specifieke Kenko Kempo Karate-elementen: Chi-Gong, Tai-Chi, kata en zelfverdediging. Het volledige docentschap bereik je met een 3e dan.