Europese wandelstok

Meester Guy de Ro (Anderlecht 1964) een 5e dan American Cane System, 4e dan Shin Gi Tai Kempo en vanaf 2023 Coach Irich Stick Fighting, ging in de leer bij de Noordamerikanen en ontwikkelde vervolgens zijn eigen systeem: CFI – Cane Fighters International.

Wandelstok van stevig hickory (pecanboomhout), type #cfdg02 met twee handgrepen op de stok,een talontip aan de hoorn en voorzien van het persoonlijke motto van de wandelaar en haar familiewapen (niet weergegeven). Afkomstig uit de werkplaats van Guy de Ro (https://www.canefighters.be/combat-canes)

Ook in haar simpelste vorm kan het CFI-systeem effectief zijn voor zelfverdediging door oudere volwassenen die lopen met een wandelstok. De leerling leert de tien verschillende richtingen van waar een aanval komen kan.
Van belang is daarbij het leren aanvallen met de wandelstok in tien stappen. Wanneer je de wandelstok in de rechterhand houdt dan geldt:
1. Slag naar linker slaap, rechter voet naar voren en terug,
2. Slag naar rechter slaap, linker voet naar voren en terug,
3. Slag naar linker elleboog, rechter voet naar voren en terug,
4. Slag naar rechter elleboog, linker voet naar voren en terug,
5. Slag van boven naar beneden op de schedel, rechter voet naar voren en terug,
6. Stoot recht vooruit naar keel of solar plexus, rechter voet naar voren en terug,
7. Slag naar linker knie, rechter voet naar voren en terug,
8. Slag naar rechter knie, linker voet naar voren en terug,
9. Stoot naar linker oog, rechter voet naar voren en terug,
10. Stoot naar rechteroog, linker voet naar voren en terug.

De hand zonder stok (de linker hand in het geval van hierboven) beschermt de hartstreek en ligt voor de borst.

Het oefenen van de slagen met commentaar van Grootmeester Ziggy (=Guy de Ro 5e dan American Cane System) op 15 mei 2023

Als de tien verschillende aanvallen zijn ingesleten, komen afweer en tegenaanvallen aan bod. Het gehele leerproces tot ‘Cane KungFu‘ is een kwestie van maanden, zo niet jaren, dagelijks oefenen en daarmee niet voor iedere oudere volwassene haalbaar. Maar ook het beheersen van een deel van het programma vergroot je weerbaarheid! Door bij het oefenen steeds de nummers te noemen (eerst in volgorde, daarna at random), zijn de verdedigingen in de loop der tijd reflexen gewoorden.

Voor zij die meeer willen met een wandelstok bestaat de mogelijkheid een instructeursdiploma te halen bij Cane Fighters International. Binnen het Kenko Kempo Karate bestaat NFK-CaneKungFu. Daarin organiseert Ries Meijer 3e dan Shotokan 1e dan KKKO het oefenen met de wandelstok. Hij is ook telefonisch bereikbaar onder +31 6 3089 8141.

Terug naar de wandelstok